Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Άρθρο στο View magazine της εφημερίδος Εμπρός στην Μυτιλήνη

Ρεφλεξολογία ή αντανακλαστική πιεσοθεραπεία

Η ρεφλεξολογία είναι αφάρμακος διά χειρών θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται στα πέλματα . Σε κάθε πέλμα υπάρχουν περισσότερες από επτάμιση χιλιάδες νευρικές απολήξεις. Επομένως σε μια ρεφλεξολογική συνεδρία διεγείρουμε κατά προσέγγιση δεκαπέντε χιλιάδες νευρικές απολήξεις!
Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από άγχος και νευρικές εντάσεις. Το 75% περίπου των αντιμετωπιζόμενων διαταραχών συνδέεται με το στρες. Με την ρεφλεξολογία μειώνεται το άγχος, χαλαρώνουν οι εντάσεις και ελευθερώνονται οι θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος.
Ο ρεφλεξολόγος, όταν πιέζει τα διάφορα αντανακλαστικά σημεία, στοχεύει την εναρμόνιση μεταξύ τους και την ενεργοποίηση της αυτοθεραπευτικής ικανότητος του οργανισμού. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ο οργανισμός έχοντας ως βασικό τρόπο λειτουργίας την ομοιόσταση* δέχεται και διαχειρίζεται τα ερεθίσματα μίας ρεφλεξολογικής συνεδρίας είτε για να αυξήσει/διεγείρει κάποιες οργανικές/ορμονικές λειτουργίες είτε για να τις μειώσει/κατευνάσει.
Και στις δύο περιπτώσεις οι ρεφλεξολογικές πιέσεις στα πέλματα διεγείρουν νευρώνες, οι οποίοι αφενός μεν ευνοούν την παραγωγή ενδορφινών( κατευνάζουν ψυχικές εντάσεις και σωματικούς πόνους) και αφετέρου δε, καθώς περνούν μέσα από γάγγλια** , μεταδίδουν ερεθίσματα σε άλλους νευρώνες που προέρχονται από άλλα σημεία ή όργανα του σώματος και κάπως έτσι επιδρά στο υπόλοιπο σώμα η πίεση των νευρικών απολήξεων στα πέλματα.
Όλες οι λειτουργίες του οργανισμού εναρμονίζονται και διευκολύνεται η διαδικασία αυτοθεραπείας του ατόμου:
-Καλυτερεύει η κυκλοφορία
-Ενισχύεται το ανοσοποιητικό
-Εξισορροπεί το ορμονικό
-Λειτουργούν καλύτερα τα απεκκριτικά όργανα και έτσι αποτοξινώνεται ο οργανισμός.
Η εμφάνιση της ρεφλεξολογίας ξεκινάει στα αρχαία χρόνια ως εμπειρική θεραπευτική μέθοδος της εποχής. Στις ημέρες μας η εφαρμογή της -παρά τα όποια αποτελέσματα μπορεί να έχει και τις όποιες πληροφορίες μπορεί να παρέχει στον ρεφλεξολόγο ως προς την κατάσταση του πάσχοντος- δεν παύει να αποτελεί κομμάτι μίας πολύ πρωταρχικής ιατρικής πρακτικής του ανθρώπου και ως εκ τούτου δεν διαθέτει το τεχνολογικό υπόβαθρο και επομένως την αυτονόητη εξουσιοδότηση, να πραγματοποιεί επίσημη ιατρική διάγνωση.
Μπορεί όμως ο ολοκληρωμένα εκπαιδευμένος ρεφλεξολόγος σύμφωνα με τις ρεφλεξολογικές και ανατομικές/φυσιολογικές γνώσεις του αλλά και με βάση τα συμπτώματα, που εκδηλώνει ο πάσχων, να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του οργανισμού. Με τις τεχνικές των ρεφλεξολογικών χειρισμών μπορούμε να βοηθήσουμε να θεραπευθούν δυσλειτουργίες, αλλά δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε ασθένειες! Μπορούμε να βοηθήσουμε για κάποια συμπτώματα ασθενειών, αλλά όχι για τις ίδιες τις ασθένειες. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων με πόνο, πάσχουν από δυσλειτουργίες και όχι από ασθένειες.
Η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα υγείας και κυρίως είναι μια πολύ καλή μέθοδος πρόληψης. Είναι τελείως ακίνδυνη, δεν προβαίνει και δεν επεμβαίνει σε ιατρική πράξη, δεν δίνονται φαρμακευτικές συνταγές, ούτε καταργούνται αυτές των γιατρών. Μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την κλασσική ιατρική ή με οποιαδήποτε άλλη φυσική συμπληρωματική μέθοδο με καλύτερα αποτελέσματα.
Το πλεονέκτημα των παραδοσιακών θεραπευτικών μεθόδων έγκειται στο άγγιγμα του θεραπευτή προς τον θεραπευόμενο. Η “θεραπευτική σχέση” βασίζεται στην εμπιστοσύνη, χάρη στην οποία ο πάσχων σταδιακά “αφήνεται”, “ξεκλειδώνει” και απελευθερώνει το συναισθηματικό και σωματικό στρες. Έχοντας ως δεδομένη στις ημέρες μας την ψυχική και σωματική απομόνωση και εσωστρέφεια του ανθρώπου, η ρεφλεξολογία έρχεται με διάκριση και ταπεινότητα( μέσω του αγγίγματος των πελμάτων), να προσφέρει στον άνθρωπο παρηγοριά και ανακούφιση από τις καθημερινές προκλήσεις, τις οποίες πολλές φορές αδυνατεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικό και ανώδυνο τρόπο.
Τελειώνοντας αξίζει να αναφέρουμε την αξία της άσκησης στην φύση και την ευκαιρία, που μας προσφέρει για φυσική-ενεργητική και βεβαίως δωρεάν ρεφλεξολογία μέσω της ξυπόλητης βαδίσεως .

*η διαρκής τάση αναπληρώσεως των θρεπτικών στοιχείων στο αίμα, η αποκατάσταση τραυματισμών και γενικά η άμεση αντίδραση και προσαρμογή του οργανισμού σε οποιοδήποτε ερέθισμα κι αν δεχθεί.
**“κόμβοι” συναντήσεως πολλών νευρώνων.

Γεώργιος Καλαράς,
καθηγητής φυσικής αγωγής/ρεφλεξολόγος
lesvosreflexology.blogspot.com/6945078686

1 σχόλιο: