Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

αναπνευστικές ασκήσεις

παρακάτω παρουσιάζονται μερικές βασικές ασκήσεις προαγωγής και βελτιώσεως της αναπνοής μας

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ


Τεχνικές σχετιζόμενες με αναπνοή:

α) Κοιλιακή-διαφραγματική αναπνοή: Ύπτια θέση, δεξιά παλάμη στην κοιλιά-αριστερή παλάμη στο στήθος, εισπνέω νιώθοντας ότι φουσκώνει η κοιλιά και ανεβαίνει η παλάμη, εκπνέω νιώθοντας ότι ξεφουσκώνει η κοιλιά και κατεβαίνει η παλάμη. Εισπνέω από τη μύτη μετρώντας ίσο χρόνο με τον αντίστοιχο της εκπνοής πάλι από τη μύτη. Έως 10 κοιλιακές αναπνοές καθημερινά, πρωί ή και βράδυ. Σταδιακά επιμηκύνω το χρόνο εισπνοής-εκπνοής(2 δευτ. εισπνοή-2 δευτ. εκπνοή,3-3, 4-4). Ο χρόνος ποικίλει επίσης αναλόγως και της ποσότητος του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα. Όσο επιμυκήνεται ο χρόνος τόσο επιβραδύνεται η κίνηση διαστολής. Η εξέλιξη της ασκήσεως εκτελείται σε όρθια θέση του κορμού.

β) Πλευρική αναπνοή: Κορμός όρθιος, παλάμες πλάγια ακουμπούν στα πλευρά, εισπνέω νιώθοντας ότι φουσκώνουν οι πνεύμονες προς το πλάι, εκπνέω νιώθοντας ότι τα πλευρά πιέζουν από το πλάι προς τα μέσα.

Συνδυασμός κοιλιακής και πλευρικής αναπνοής: Κορμός όρθιος, παλάμη στην κοιλιά-εισπνοή 2 δευτερόλεπτα, μεταφορά παλαμών στα πλευρά-συνεχίζω την εισπνοή για 2 επιπλέον δευτερόλεπτα, εκπνέω 4 δευτερόλεπτα. Έως 10 αναπνοές. Προσπαθώ κι εδώ να επιμηκύνω το χρόνο αναπνοής.

γ) Θωρακική αναπνοή: Εισπνέω νιώθοντας ότι φουσκώνει το στήθος.

Συνδυασμός κοιλιακής-πλευρικής-θωρακικής αναπνοής: Προσθέτω στον προηγούμενο συνδυασμό επιπλέον 2 δευτερόλεπτα εισπνοής με αντίστοιχο φούσκωμα του στήθους, εκπνέω 6 δευτερόλεπτα. Ισχύουν επαναλήψεις και χρόνος αναπνοής όπως και προηγουμένως

δ) Υπερθωρακική αναπνοή: Εισπνέω θωρακικά για 2 δευτερόλεπτα, συνεχίζω για επιπλέον 2 δευτερόλεπτα ανασηκώνοντας τους ώμους, συνεχίζω για επιπλέον 2 δευτερόλεπτα τραβώντας τους ώμους πίσω και ανοίγοντας τα χέρια πλάγια κάτω, εκπνοή για 6 δευτερόλεπτα. Ισχύουν επαναλήψεις και χρόνος αναπνοής όπως προηγουμένως.

ε) Πλήρης ρυθμική αναπνοή: Συνδυασμός όλων των παραπάνω. Εισπνέω για 5 δευτερόλεπτα. 1 δευτερόλεπτο κοιλιά-1 δευτερόλεπτο πλευρά-1 δευτερόλεπτο στήθος-1 δευτερόλεπτο ανασήκωμα ώμων-1 δευτερόλεπτο έκταση ώμων και χεριών πίσω, εκπνέω για πέντε δευτερόλεπτα. Η εξέλιξη της πλήρους ρυθμικής αναπνοής μετά από την επιμύκηνση του χρόνου(2 ή 3 ή περισσότερα δευτερόλεπτα σε κάθε επίπεδο) είναι το κράτημα του αέρα για 2 δευτερόλεπτα πριν από την εκπνοή και αντίστοιχο κράτημα της άπνοιας για 2 δευτερόλεπτα πριν από την επόμενη εισπνοή.

Η πλήρης ρυθμική αναπνοή αποτελεί άσκηση χαλάρωσης, συγκέντρωσης, ενδυνάμωσης. Οπωσδήποτε δεν είναι εφικτή στην καθημερινή μας φυσιολογική αναπνοή, αλλά η συχνή εξάσκηση τη βελτιώνει αυξάνοντας το ποσοστό πνευμονικού αερισμού καθώς επίσης και τον όγκο του εισπνεόμενου αέρα κατά την αναπνευστική λειτουργία.

-Ο χρόνος εισπνοής-εκπνοής-κρατήματος είναι ανάλογος της προσωπικής επιλογής του καθενός.
- Η αναπνοή πρέπει να είναι αβίαστη με έμφαση στη διάρκεια, υπομονή, επιμονή.
- Η εκπνοή με ορμή καθαρίζει τους πνεύμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου