Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Νευρορεφλεξολογία-ΜΝΤ

Το νευρικό σύστημα είναι αυτό που διαχειρίζεται τον οποιοδήποτε πόνο. Για παράδειγμα ένας μυς δεν προκαλεί πόνο. Ούτε τα όργανα και ούτε οι αρθρώσεις. Ο πόνος αφορά αποκλειστικά τα νεύρα.
Το σώμα δεν διαιρείται σε διαφορετικά συστήματα. Το σώμα και ο νους αποτελούν ενιαία ολότητα. Το μυικό σύστημα αφορά την κίνηση κι επίσης προστατεύει-περιβάλλει τα εσωτερικά μας όργανα, τα οποία συνδέονται με το μυικό σύστημα μέσω της περιτονίας. Άρα το σύστημα των σπλαχνικών οργάνων εμπεριέχει επίσης κίνηση. Όταν τα όργανά μας είναι δυσκίνητα ή μπλοκαρισμένα, τότε ασθενούμε. Επίσης όταν έχουμε περιορισμούς στο μυοσκελετικό μας σύστημα, τότε έχουμε πόνους.
Το μυοσκελετικό και τα σπλαχνικά συστήματα κινούνται μαζί. Το πιο απειροελάχιστο μέρος του σώματος κινείται, όπως τα μάτια, οι τρίχες στη μύτη και στα αυτιά, η γνάθος.
Παντού στο σώμα μας ενυπάρχουν κινητικές αλυσίδες. Οι σπλαχνικές αλυσίδες συνδέονται με τις μυοσκελετικές αλυσίδες. Προφανώς η κινητική ταύτιση αυτών των συστημάτων σημαίνει, ότι εννευρώνονται από τα ίδια νεύρα, ειδάλλως το νευρικό σύστημα δεν θα μπορούσε να ελέγξει αυτές τις κινητικές αλυσίδες. Το ζητούμενο είναι να εντοπιστεί σε ποιο σημείο αυτών των αλυσίδων υπάρχει δυσλειτουργία. Επίσης πρέπει να εντοπίσουμε σε ποια μέρη του νευρικού συστήματος υφίστανται παρόμοιες δυσλειτουργίες. Κι έτσι ουσιαστικά επιδιώκουμε να παρέμβουμε στο πληροφοριακό δίκτυο του εγκεφάλου και να αλλάξουμε τα ερεθίσματα, που κατευθύνονται προς τον εγκέφαλο, προκειμένου να επιστρέψουν στο σώμα οι κατάλληλες αποκρίσεις.

Με τις τεχνικές των σωματικών χειρισμών μπορούμε να θεραπεύσουμε δυσλειτουργίες, αλλά δε μπορούμε να θεραπεύσουμε ασθένειες!

Μπορούμε να βοηθήσουμε για κάποια συμπτώματα ασθενειών, αλλά όχι για τις ίδιες τις ασθένειες. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων με πόνο, πάσχουν από δυσλειτουργίες και όχι από ασθένειες.
Σε κάθε πέλμα διεγείρουμε πανώ από 7500 νευρικές απολήξεις. Επομένως σε μια ρεφλεξολογική συνεδρία διεγείρουμε κοντά στις 15000 νευρικές απολήξεις! Όλες αυτές οι απολήξεις καταλήγουν στο Ισχιακό νεύρο. Εισέρχεται στην Σ.Σ. από τους Ο-4 έως Ι-2. Από εκεί οποιοδήποτε ρεφλεξολογικό ερέθισμα διατρέχει ολόκληρη τη Σ.Σ. και καταλήγει στον εγκέφαλο. Μια ρεφλεξολογική συνεδρία λοιπόν παρέχει τεράστιο όγκο πληροφοριών προς τον εγκέφαλο.
Η νευρορεφλεξολογία λειτουργεί μέσω του νευρικού συστήματος και ως απόδειξη έχουμε τις άμεσες αντιδράσεις του οργανισμού. Παρόλα αυτά ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής μηχανισμός επίδρασής της στον εγκέφαλο.
Το νευρικό σύστημα αποτελείται από δύο λειτουργικά μέρη: το διαβιβαστικό και το διοικητικό. Οποιαδήποτε σωματική-οργανική λειτουργία επιτυγχάνεται μέσω νευρικού ερεθίσματος.
Η διαφορά μεταξύ ρεφλεξολογίας και νευρορεφλεξολογίας είναι, ότι στην πρώτη δουλεύουμε πάνω σε ζώνες, ενώ στη δεύτερη δουλεύουμε με ακρίβεια πάνω σε νεύρα. Και οι δύο πάντως χρησιμοποιούν το δίκτυο του νευρικού συστήματος.
Με τη νευρορεφλεξολογία μπορώ να επιδράσω επάνω σε ένα συγκεκριμένο νεύρο ή σύνδεσμο και να έχω βεβαίως επίδραση και σε όλους τους μύες ή όργανα, τα οποία εννευρώνονται από αυτό το νεύρο. Επί παραδείγματι το ισχιακό νεύρο δεν αφορά μόνο τους μύες του ποδιού, αλλά και τα νεύρα του κυκλοφορικού και λεμφικού δικτύου στο πόδι οπότε την ίδια στιγμή αλλάζω την κυκλοφορική και λεμφική ροή στο πόδι.
Έχουμε λοιπόν στο περιφερικό σύστημα συνδέσεις με σωματικούς κινητικούς νευρώνες, αυτόνομους νευρώνες κυκλοφορίας και λέμφου.
Το νευρικό σύστημα λειτουργεί σε διαδοχικά στάδια. Τα ερεθίσματα ξεκινούν από τα περιφερικά νεύρα, εισέρχονται στο νωτιαίο μυελό, και από εκεί στο εγκεφαλικό στέλεχος, κατόπιν στο μεσεγκέφαλο και τέλος στο φλοιό. Και οι αποκρίσεις ταξιδεύουν πίσω από τον φλοιό, στο μεσεγκέφαλο και στο στέλεχος, στο νωτιαίο μυελό και στο περιφερικό νεύρο.

Όποτε θέλουμε να επιδράσουμε στο νευρικό σύστημα(μέσω νευρο-ρεφλεξολογίας), οφείλουμε να σεβαστούμε αυτά τα στάδια. Πρέπει να δουλέψουμε βήμα βήμα από το περιφερικό σύστημα προς το ΚΝΣ και επιστρέφουμε στο περιφερικό. Και όταν δουλεύουμε πάνω στο νευρικό σύστημα, επιδρούμε στον έλεγχο του πόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου