Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Η αξία των διατάσεων και της αναπνοής

Τα δύο σημαντικότερα και πιο ζωτικά χαρακτηριστικά της ζωής είναι η αναπνοή και η κίνηση. Η εμβάθυνση της αναπνοής και η διεύρυνση της κινητικότητας των μυών και των αρθρώσεων αυξάνουν την παροχή οξυγόνου σε ολόκληρο τον οργανισμό και την παροχέτευση των τοξικών παραγώγων του μεταβολισμού, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από την ποιότητα της διατροφής.
Η καθημερινή μας δραστηριότητα περιλαμβάνει ασυνείδητη κίνηση, ρηχή και συχνά αγχώδη αναπνοή. Σε αυτά τα δύο προστίθεται η λανθασμένη στάση σώματος, η ανισόρροπη διατροφή, το άγχος. Ασφαλώς όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι αλληλένδετοι και αλληλοεπηρεαζόμενοι.
Η θρέψη του οργανισμού και η υγεία του εξαρτώνται από την σύσταση του αίματος. Το αίμα μεταφέρει στους ιστούς θρεπτικά στοιχεία και βεβαίως οξυγόνο. Η σύσταση του αίματος εξαρτάται πολύ από την διατροφή. Η κίνηση του αίματος πέραν από την διατροφή εξαρτάται και από την σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση διοχετεύει περισσότερο αίμα στους μύες και άρα περισσότερο οξυγόνο. Είναι πολύ σημαντική όμως η ολοκλήρωσή της με διατάσεις…κάτι που «επιμελώς» πολλοί λησμονούμε.
Οι διατάσεις συμπιέζουν και επιμηκύνουν τους μύες προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελαστικότητα(άρα μεγαλύτερο εύρος κινήσεως και άρα λιγότερες πιθανότητες τραυματισμών ή ακούσιων και επώδυνων συσπάσεων-«πιασιμάτων»).Ταυτόχρονα με την διάταση απομακρύνονται τα τοξικά παράγωγα(γαλακτικό οξύ, διοξείδιο του άνθρακα) του καταβολισμού, δηλαδή της καύσεως των ενεργειακών αποθεμάτων του οργανισμού για την παραγωγή κινήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου